Vælg en side

De fleste af os kender til at mærke ”sommerfugle i maven” af spænding, ”en klump i halsen” fordi man er ked af det – eller ”en knude i maven”, hvis der er noget man er bange for. Mange af os kender også til at tage en beslutning ud fra ”en mavefornemmelse”.

Dette er bare nogle få af alle de fornemmelser, der opstår i kroppen og som vi ubevidst navigerer efter. Vores hjerne omsætter dem til følelser, og tager beslutninger på baggrund af disse.

Mange af os overhører dog disse kropsfornemmelser. Det kan skyldes, at vi i barndommen lærte, at bestemte følelser er forbudte. Eller det kan være fordi vi i dag skal fungere i en travl hverdag og fordi der konstant bliver stillet store krav til vores ydeevne – både på arbejdspladsen eller i skolen og hjemme.

Støj i form af sociale medier, spil, film, fjernsyn osv. døgnet rundt, kan også være en grund til, at det kan være svært at lytte til, hvad kroppen siger. Der er konstant noget, der overdøver signalerne og tager opmærksomheden.

Når vi overhører disse kropsfornemmelser, risikerer vi at overbelaste kroppen, som reagerer ved at udvikle spændinger, hovedpine, søvnløshed, tankemylder eller uforklarlige smerter i ryg eller andre steder. Disse kan I sidste ende udvikle sig til stress-, angst- eller depressionstilstande.

Lær at blive bevidst om disse kropsfornemmelser, så dine følelser bliver mere tydelige for dig og du kan bruge dem aktivt til at navigere efter. Ikke for at slå fornuften og den logiske og analyserende hjerne fra, men for at lade kroppens signaler blive hørt.

Kroppen har ofte svar og løsninger på mange af dine skavanker og problemer. Din kloge krop ved bedst, hvad der er godt for den – og dig.